Nicolas Appert


Fransız Ticaret Adamı ve Mucidi
1752'de Châlons-sur-Marne'de(Fransa) doğdu,1841'de Massy'de (Fransa) Öldü
Besin Konserveleri Sanayisi Öncüsü.

Bugün bütün dünyada  o kadar gelişmiş bulunan besin konserveleri sanayi,1790 yıllarına doğru Paris'te şekercilik yapmakta olan Nicolas Appert'a çok şey borçludur.Zira,Appert,çok sıkı kapalı kaplara konarak bir süre kaynatılan besin maddelerinin içindeki mayaların sıcaklık etkisiyle yok edilebileceğini düşünmüştür.Dolayısıyla mayaları alınmış bu yiyecekler,uzun süre bozulmadan yenecek durumda kalabilirdi.Hemen deneye girişen Appert,hava almayacak şekilde sımsıkı kapattığı cam kavanozlara;et,sebze,meyve,hatta süt besinleri koydu ve bunları su dolu bir kabın içerisine koyarak kaynattı ve umduğu sonucu aldı.Aylar sonra Appert'in hazırladığı konservelerle uzun bir sefere çıkan denizciler,kış ortasında ilkbahar sebzelerini lezzetle yediklerini söylediler.Buluş tamamlanmıştı Appert konserveleme sistemini bulmuştu bu sistem günümüzde hala kullanılmaktadır.

0 yorum: